kommunikation till Enköping

För de som vill resa till Enköping finns en mängd olika transportmedel att välja mellan. Eftersom staden ligger så ”centralt” med både Uppsala, Västerås och Stockholm i närheten är det även inte ovanligt att pendla till någon av dessa större städer för att arbeta.

En stor del av den persontrafik som sker till och från staden sker via tåg och buss.

Mälarbanan: Då Mälarbanan sträcker sig genom Enköping betyder det att är lätt och snabbt att ta sig till Stockholm eller Örebro. Till Stockholm tar det ca 40 minuter med Mälarbanan. Biljetterna kan då köpas på TiM.se. TiM är ett resultat av ett samarbete mellan ett flertal företag inom kollektivtrafiken vilket gör det betydligt enklare för resenärerna då man på ett ställe kan köpa en biljett som gäller oavsett om det är buss eller tåg (eller kombination av detta) som resan ska bestå av.

SJ: De som behöver åka längre sträckor med tåg än vad Mälarbanan erbjuder väljer att resa med SJ. Via Enköping går det avgångar flera gånger per dag mot Stockholm, Göteborg, Hallsberg m.m.

Arlandabussar: För de som ska flyga finns det hela tre olika flygplatser att välja mellan relativt nära Enköping. Detta både i Västerås, Arlanda och i Bromma. Oavsett vilken flygplats som väljs är det maximalt 6,5 mils resväg dit. De som vill ta sig till Arlanda bokar enklast en biljett på flygbussen som går direkt från busstationen i Enköping till flygplatsen. Linjen drivs av Swebus.

Pendeltåg: Det är inte möjligt att åka pendeltåg hela vägen till Enköping från Stockholm. Däremot tar man sig fram till Bålsta via SL-pendeln och från Bålsta kan man sedan ta bussen till Enköping. Ett bra alternativ för många som arbetar inne i Stockholm.

Långfärdsbussar: Vid längre resor till eller från Enköping finns möjligheten att välja långfärdsbuss. Ett av de största bolagen i Sverige, Swebus, trafikerar en rad olika sträckor. Gäller det arrangerade bussresor finns bland annat Björks Buss, Nord Syd Resor samt Högbergs Bussresor.